Família i hàbit lector

Lectura

La lectura és un instrument fonamental en el procés de coneixement i de maduració personal dels vostres fills. Les bones lectures poden deixar empremta, desperten aficions i interessos nous, eduquen la sensibilitat, faciliten el desenvolupament de la fantasia i de la creativitat, ens proporcionen nous coneixements i ens ajuden a entendre altres formes de viure i de pensar. D'altra banda, els bons lectors acostumen a ser bons estudiants, mostren més disposició a atendre les explicacions, es concentren més, augmenten la capacitat de retenir i memoritzar, i comprenen i assimilen amb rapidesa els conceptes nous.

Despertar l'hàbit lector
Aconseguir que els vostres fills obtinguin l'hàbit de lectura depèn, en gran mesura, de la vostra tasca. L'escola té un paper molt important en l'aprenentatge i el foment de la lectura dels vostres fills, però el gust per llegir va més enllà i no es podrà aconseguir plenament sense la vostra col·laboració. És important fomentar la lectura en els nens des dels primers mesos de vida i acompanyar-los en tot el procés.
Tot seguit us presentem una sèrie de recomanacions que us poden ajudar a aconseguir que els vostres fills trobin el gust per la lectura:
 • Intenteu que us vegin llegir a casa. Aquest és el primer pas que heu de fer com a pares: el contagi més eficaç és l'exemple.
 • Llegiu en veu alta als vostres fills quan són petits. D'aquesta manera l'infant associarà els llibres amb una experiència de benestar i despertareu en ells l'emoció i l'interès cap als llibres.
 • Practiqueu la lectura de deu a vint minuts cada dia amb ells. És més beneficiós llegir un temps curt cada dia que no pas llegir una hora seguida un cop a la setmana. A més d'ajudar-los a desenvolupar l'hàbit lector, els vostres fills us agrairan aquesta estona de dedicació i acompanyament diari.
 • Valoreu el vostre fill quan estigui llegint, d'aquesta manera el motiveu perquè ho segueixi fent i consolideu el seu hàbit lector.
 • Cal que tingueu a casa llibres que els interessin perquè són l'instrument més poderós per convidar a la lectura. Els vostres fills han de descobrir que es llegeix per aprendre, però també per passar-ho bé, per plaer i per distracció.
 • És important que disposeu d'un lloc agradable per llegir amb llum adequada, amb tranquil·litat i sense sorolls que poden distreure la lectura.
 • Ajudeu-los a planificar un temps per a la lectura i penseu que fora de casa també hi ha llocs i moments per llegir: a la biblioteca, a l'autobús, a la consulta mèdica…
 • Doneu-los a conèixer altres formats, com els llibres digitals, els blogs, les pàgines web… com una manera diferent d'acostar-se a la lectura.
 • Interesseu-vos per les seves lectures de classe i compartiu-les amb tanta naturalitat com pugueu, sense convertir-les únicament en un deure escolar.
 • Feu amb ells activitats al voltant dels llibres, com ara dibuixar sobre els personatges dels llibres que llegeix, anar al teatre o al cinema a veure obres relacionades amb llibres.
 • Mireu amb els vostres fills pel·lícules basades en llibres. Quan alguna pel·lícula els agradi molt, aprofiteu per explicar-los que està basada en un llibre que inclou moltes més coses que no apareixen en la pel·lícula per falta de temps. Podrà ser una motivació per a la lectura.
3 a 6 anys
Per escollir un conte per als vostres fills tingueu present que a partir dels 3 anys ja poden tenir una mica de text, amb vocabulari o frases senzilles i amb lletra grossa, tot i que encara han de tenir imatges que els ajudin a comprendre el text.
6-12 anys
En els primers anys d’aquesta etapa els fills estan acabant d'assolir la mecànica de la lectura. Necessiten, per tant, llibres amb capítols curts, lletra grossa i amb imatges (dibuixos o fotografies) que ajudin a entendre la història.
A partir dels 9 anys, són més autònoms a l'hora de llegir i tenen més criteri per escollir les lectures que els interessen. Els llibres ja poden tenir capítols més llargs, històries més complexes, menys il·lustracions i informacions de temes actuals que siguin del seu interès.
Per estimular la seva imaginació i educar-los en l'hàbit lector, heu de tenir en compte que en els primers anys prefereixen els llibres que relaten històries quotidianes i llegendes o faules amb varietat de personatges (reals i fantàstics) i que a partir dels 9 anys els agraden les històries d'acció més complexes (misteri, ciència-ficció, còmics) i amb personatges que s'enfronten a problemes propis d’aquestes edats (la relació amb els amics, les seves emocions…).
 
Biblioteques
Una de les maneres de fomentar el gust per la lectura en els vostres fills és visitant de forma habitual alguna de les biblioteques que tingueu a prop de casa i participant en les nombroses activitats que s'hi organitzen al voltant dels llibres. La principal funció de les biblioteques és la d'acostar el món dels llibres a tota la població realitzant una funció informativa, educativa i de lleure, i oferir eines i recursos diversos.
Existeixen diferents tipus de biblioteques on podeu anar amb els vostres fills. Les biblioteques públiques ofereixen espais acollidors per als nens i organitzen moltes activitats per acostar-los al món dels llibres, com “contacontes”, presentació de llibres pels seus autors, jocs o titelles que fan referència a personatges de relats, exposicions al voltant de festes populars i diades, espai familiar per debatre al voltant d'algun conte explicat... També són un bon espai perquè els nostres fills estudiïn, facin deures o treballs escolars, cerquin informació als llibres o Internet... A més, s'hi pot utilitzar el servei de préstec de llibres, música, cinema, etc. Les biblioteques escolars tenen una finalitat clarament educativa. Són un bon recurs per adquirir nous aprenentatges de manera autònoma, obtenir informació i desenvolupar l'hàbit de la lectura. Els seus usuaris són principalment els alumnes i els docents, però també les famílies. Algunes biblioteques estan obertes per a tot el barri fora de l'horari escolar. En molts centres, també s'hi organitzen activitats per despertar l’hàbit lector.
A continuació, us oferim algunes recomanacions per fomentar l'ús de les biblioteques en els vostres fills:
 • Acompanyeu-los a la biblioteca perquè s'acostumin a veure i escollir llibres ajudats per vosaltres o per una persona especialista, perquè coneguin aquest espai de lectura i treball.
 • Participeu amb els vostres fills en les activitats de dinamització de la lectura que s'hi organitzen: contacontes, tallers, exposicions... 
 • Col·laboreu amb la biblioteca del centre educatiu dels vostres fills (en el manteniment del fons de llibres, en la gestió del préstec tant en horari escolar com extraescolar, en activitats concretes que es puguin organitzar com els contacontes…) 
 • Ajudeu-los a tenir la seva pròpia biblioteca a casa, regalant llibres pels aniversaris i celebracions, fomentant que els comprin amb els seus estalvis... D'aquesta manera crearan un vincle afectiu amb els llibres i aprendran a cuidar-los. 
 • Animeu-los a fer-se socis de la biblioteca del barri o del poble. D'aquesta manera descobriran que, a més de ser un espai on poden anar a estudiar, a llegir...  també pot ser un espai de socialització. 
Llibreries 
Les llibreries de Catalunya, a més de distribuir llibres i altres publicacions, tenen la funció d'apropar la cultura als ciutadans. Hi ha llibreries que pertanyen a grans cadenes comercials, on podem trobar milers de títols diferents. Però també hi ha llibreries petites i independents, especialitzades, en alguns casos, en una temàtica concreta (còmic, viatges, cinema, científiques...).
Quan visiteu una llibreria, trobareu professionals especialitzats que us poden orientar sobre quins són els títols més adequats per als vostres fills, ja que coneixen de primera mà les preferències d'infants i joves i quines novetats o clàssics de la literatura els poden motivar més per convertir-los en futurs lectors. 
A més, moltes d'aquestes llibreries, organitzen activitats de foment de la lectura, presentacions de les darreres novetats, lectura de poemes, de contes... i es converteixen en punt de relació de persones amb els mateixos interessos.
A continuació us oferim algunes orientacions sobre l'ús que en podeu fer, de les llibreries:  
 • Visiteu  llibreries amb els vostres fills. Si vosaltres gaudiu anant a una llibreria i fullejant llibres, els nens de ben segur que aprendran a valorar aquests moments i també aprendran a escollir els seus propis llibres.
 • Compreu còmics i tebeos als vostres fills. Poden ser un primer pas per acostar-se als llibres i servir de pont cap a altres lectures. 
 •  Participeu amb els vostres fills en les activitats culturals que organitzen les llibreries per fomentar el seu interès en tot allò que envolta el món dels llibres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ens encanta rebre comentaris. Totes les vostres opinions són molt benvingudes.

Podeu publicar un comentari des del vostre compte de correu electrònic o com a "Anònim". Si ho feu com a anònim, podeu deixar el vostre nom i cognoms, si així ho voleu.

La publicació dels comentaris no és immediata, però sol ser bastant ràpida.

Gràcies!